Dan Stoian

Locotenent aviatorul Dan Stoian este unul dintre cei mai reputați piloți de bombardier din România.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial a făcut parte, rând pe rând, din Grupul 6 Bombardament (câteva luni în 1943), Grupul 5 Bombardament (din august ’43 până în noiembrie ’44) și Escadrila 2 Recunoștință Îndepărtată.

A efectuat în total 136 de misiuni de bombardament, pilotând un avion Ju-88A4, având în palmares chiar și o victorie aeriană, precum și 11 misiuni de recunoaștere.

Un moment aparte din careriera aviatorului Dan Stoian în constituie a 18 misiune. Pe 5 august 1943 au efectuat un raid asupra unei coloane motorizate și împotriva unor trupe staționate în zona Djiakovo. O formație de cinci avioane Ju-88A4, aflată sub comandă locotenentului german Erich Kronblum, a decolat în zorii zilei. Conform planului, escorta de vânătoare i-a acompaniat, iar după 20 de minute au ajuns deasupra țintei. Au pornit atacul și au lansat bombele. Toate avioanele au reușit lovituri directe. S-au regrupat apoi la aproximativ 1000 de metri. Slt. av. Dan Stoian era surprins de faptul că anti-aeriana nu trage în ei. În curând avea să afle de ce.
Două YAK-uri se pregăteau să-i atace din stânga. Toate mitralierele au început să tragă în atacatori. Carlinga s-a umplut repede de fum și miros de praf de pușcă așa că Dan Stoian s-a văzut nevoit să deschidă geamul lateral. Formația era foarte apropiată ceea ce le ușura misiunea de a concentra focul asupra celor două YAK-uri, ce atacau bombardierele unul după altul. Un sovietic a fost lovit și se prăbușea. Celălalt s-a năpustit asupra avionului pilotat de Dan Stoian, acesta văzând proiectilele cum treceau pe lângă el timp de câteva secunde după care l-a auzit pe slt. av. Giurgea, observatorul de zbor, spunând: „l-am nimerit!”. A văzut apoi YAK-ul prăbușindu-se în flăcări. Toată lupta a durat trei sau patru minute, dar au părut ore.

Când au ajuns la bază au efecutat o trecere la joasă înălțime. Apoi, cei doi piloți care au înregistrat victorii în acea zi, slt. av. Dan Stoian și slt. av. Ionescu, au trecut din nou, înclinându-și aripile, precum piloții de vânătoare.

Pentru întreaa sa activitate, Dan Stoian a fost decorat cu Ordinul Virtutea Aeronautică în Grad de Cavaler du două Bare și Crucea de Fier Clasa I.

În prezent, domnul Dan Stoian locuiește în București.

Un gând despre „Dan Stoian

Adaugă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.