MODAROM, clădirea aceea rotundă şi înaltă de la intrarea pe Strada Republicii, nu e doar o simplă clădire. Sunt frustrat de faptul că la noi, la români, tot e „doar simplu”. O simplă clădire, o simplă persoană, o simplă stradă, o simplă orice.
E adevărat că MODAROM-ul există numai datorită „crimei” arhitecturale asuprea hotelului construit de Christian Kertsch. Însă şi aşa şi-a câştigat dreptul de nu fi doar o simplă clădire. Spuneţ-i unui new-yorkez că Empire Stade Building e doar o simplă clădire pentru birourile aroganţilor. Sau parizienilor că Turnul Eiffel e doar o simplă structură metalică.
MODAROM şi-a dobândit onoarea de a nu fi doar o simplă clădire la ’89. Gloanţele ce au sculptat betonul MODAROM-ului reprezintă cea mai vie şi dură dovadă a faptului că la Braşov oameni au murit pentru credinţa în ceva. Placa ce dă zonei din jurul MODAROM-ului numele de „Piaţa Revoluţiei” nu e suficientă. Celebra zicală „fapte, nu vorbe”, se aplică cel mai bine aici, iar urmele gloanţelor sunt urmele faptelor.
Acum, acele scobituri lăsate de gloanţe în MODAROM sunt „plombate”. Dar ăsta e stilul celor care să fiu al dracului dacă îmi dau seama cum ajung să conducă. „Plombează” străzi, „plombează” bugete, „plombează” probleme, acuma „plombează” istoria.
Câteva fotografii cu istoria neplombată.
na traim in romania….ce e foarte grav e ca am ajuns sa nu ma mai mir la chestile astea…asta caracterizeaza romania..
ieri am observat mai mult de jumate din modarom e renovat si gaurile de la gloante au fost acoperite….
Am văzut și eu "renovarea". I-au tras o vopsea de te dor ochii. Nu ştiu după ce criterii se fac la noi renovările sau reamenajarea monumentelor istorice, dar e jale.