Mutăm monumente ca să ce?

„Tranşeea Morţii de la Bartolomeu” e un subiect destul de amplu şi interesant, chiar decisiv, îndrăznesc să afirm,  pentru Armata Română în Primul Război Mondial. O capitulare rapidă la porţile Braşovului şi încercuirea trupelor române înainte de a trece munţii ar fi putut însemna dezintegrarea tuturor ambiţiilor şi speranţelor, a ţării în sine.

Oricum, o poveste emoţionantă despre eroism, sacrificiu, erori, improvizaţii, tot tacâmul. Din păcate, în loc să avem în conştiinţa populară un spirit al lui ‘916, avem idei despre cum să pulverizăm şi ultimele rămăşiţe ale poveştii de lângă liniile ferate.

Monumentul de la Bartolomeu se află acum la intersecţia dintre strada Lungă şi Calea Făgăraşului, lîngă calea ferată. El ar urma să ajungă aproximativ un kilometru mai departe, spre capătul de linie RATBV de la Bartolomeu, pe o platformă amenajată la baza Dealului Şprenghi.

Restul articolului aici

Ce mă agasează la culme este că băieţii de la primărie caută să explice mutarea aceasta prin aniversarea centenarului şi nevoia de a reabilita monumentul amplasat acum pe locul celui mai sângeros moment al Bătăliei Braşovului.

Ideal ar fi să dezvolte nişte boaşe şi s-o spună p-aia dreaptă: „bă, vrem să facem un pasaj subteran în zonă şi monumentul ne cam împiedică”. Nuş, doar zic, dar dacă muţi monumentul doar ca să mai faci o bandă de circulaţie în loc de pasaj subteran, ca să nu se mai creeze cozi când trece trenul, înseamnă că-l muţi degeaba şi că eşti inapt.  Şi, binîneţeles, înainte să se apuce autorităţile de redesenat zona, să lase şi nişte arheologi să-şi bage nasul un pic prin ţărână, că cică soldaţii îngropaţi acolo n-ar fi fost mutaţi atunci când primăria a mai redesenat zona odată, în 1972.

Nu-s expert, deci nu ştiu dacă traficul actual la Bartolomeu poate fi redesenat fără a muta monumentul şi arborii care-l străjuiesc. Tot ce ştiu e că aş vrea să-mi explice asta specialiştii. Dar ăia care n-ar face foamea fără comisioanele de la bugetul local.

În ceea ce priveşte aspectul oraşului, observ nişte fixuri constante pe agenda primăriei – tunel dubios pe După Ziduri, distrugerea străzii Castanilor sub ideea creării unui scuipat de 250 de metri numit super pompoms „promenadă”, parcare subterană sub Parcul Central – şi absenţa oricăror referiri la fluidizarea traficului prin pasaje subterane în marile intersecţii, semafoare inteligente, treceri de pietoni care să urmeze trasee logice, mai mulţi arbori pe străzi şi în pieţele publice, modernizarea şi eficientizarea transportului în comun.

Un gând despre „Mutăm monumente ca să ce?

  1. Pai il mita degeaba … nu vad cum si pe unde sa ajute traficul sau sa-l redeseneze, in conditiile in care, dupa bariera, in zona scolii de soferi Autostart, str Lunga se continua intre case si nu e loc nici sa faci o banda de biciclete, daramite sa largesti strada in vreun fel !!! A !? Primaria, alta explicatie !

Adaugă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.