Primul Război Mondial în culori

Acuma nu ştiu cât de generoasă este arhiva video cu participarea României în Primul Război Mondial, dar pentru anul Centenarului m-aş fi aşteptat ca cineva cu acces la această arhivă să o sorteze, să o aranjeze şi să facă ceva demenţial cu ea.

Poate problema e la mine că am asemenea aşteptări.

Sau nu. Britanicii de la Imperial War Museum lucră de vreo trei cu regizorul Peter Jackson ca să prezinte publicului Marele Război într-un mod nemaivăzut vreodată. Literalmente, oamenii de la muzeul ăla i-au spus lui Jackson, fra, uite aici arhiva noastră video, fă ce vrei cu ea, numa’ să fie ceva fresh.

Nu e nici o caterincă, aşa i-au spus. Dă direct la minutul 1. De văzut tot clipul.

Şi Jackson şi echipa lui au colorat pelicula. Au eliminat neclarităţile din imagini, au adus frame rate-ul la realitate (adică nu se mai mişcă oamenii în video pe repede înainte).

Şi după ce-au trecut oamenii prin 100 de ore de video şi vreo 600 de ore de interviuri audio cu veterani, a ieşit filmul „They shall not grow old”.

Bă, ej nebun? BĂ.EŞTI.NEBUN?!?

Acuma, ştiu că nu e treabă uşoară ce-au făcut oamenii ăştia. Bani şi timp şi pricepere la greu. Eu mă întreb însă cum ăştia au fost în stare să meşterească trei ani la o treabă, iar noi încă mai facem proiecte în octombrie 2018 despre cum vom celebra Centenarul.

Aia e.

Adaugă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.