Un nou curent literar : Locaţionismul

Împreună cu o bună prietenă am compus în autogara Braşov şi am definitivat la ea în cameră, cu o bere lângă, „locaţionismul” – un fel de curent literar. Mai jos e întregul manifest, preluat de pe blogul masteranzilor de la Anul 1 Litere. Apropos de blogul ăla: ar putea fi cel mai bun blog colectiv de texte creative şi chestii culturale, doar că suntem o gaşcă dementă de leneşi. Deh, artişti.

 

Manifest Locaţionist

Locaționism = substantiv masculin, reacție obiectivă față de mediul înconjurător și mai precis față de locația aleasă pentru redactarea operei. Esența curentului o reprezintă nivelul în care locația determină conținutul operei.

Mediul înconjurător al autorului a reprezentat din antichitate o sursă de inspirație pentru cele mai reușite opere existente. Astfel, considerăm că această resursă trebuie exploatată la un cu totul alt nivel, fiind chiar, pentru prima oară, centrul întregii opere.

Una din principalele trăsături ale Locaționismului este importanța acordată locației alese pentru redactarea operei. Aceasta va fi selectată aleatoriu, în funcție de activitățile zilnice sau după o meditare intensă asupra propriului eu în raport cu potențialului locației.

O altă trăsătură a Locaționismului este felul în care autorul, prin propria persoană, influențează activitățile sau reacțiile persoanelor din perimetrul său imediat, ceea ce va duce, în cele din urmă, la modificarea cursului operei.

Cum scriem Locaționist?

Odată ce locația este aleasă, adeptul acestui curent va adopta o atitudine Locaționistă. Atitudinea Locaționistă reprezintă o deschidere către tot ceea ce se întâmplă în câmpul vizual, senzitiv, auditiv, olfactiv și gustativ al autorului. Cheia este ca toate aceste impulsuri să fie receptate și redate obiectiv, autorul punându-le astfel în slujba cititorului.

Autorul este obligat moral să lege logic relatările obiective din jurul său prin intermediul firului narativ. Chiar dacă evenimentul Locaționist care se petrece în fața autorului nu are nici o legătură cu subiectul operei redactate sau este chiar în contradicție cu acesta, el trebuie relatat fidel și în întregime. Astfel cititorului i se va oferi o imagine reală a dinamicii mediului.

Adaugă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.