Mă disperă la culme expresia „Braşovul de altădată”. Orice pseudo-jurnalist cu acces la net, cu poze şi informaţii ciordite de pe forumuri ori wikipedia foloseşte atunci când scrie un articol despre trecutul oraşului expresia „Braşovul de altădată”.
„Această lucrare reprezintă ultima etapă din programul pe care l-am început în anul 2004, acela de a reda vechii cetăţi a Braşovului farmecul de altădată”.
Primarul George Scripcaru, despre intervenţia După Ziduri unde se vor face nişte tuneluri pentru trafic
Îmi pare că orice om care e plantă în ceea ce priveşte istoria şi trecutul acestui oraş foloseşte termenul „de altadată” pentru a-şi ascunde carenţele. S-a vorbit despre renovarea Pieţei Unirii (Prund) în stilul „redarea aspectului de medieval” sau „redarea farmecului de odinioară/altădată”. Pe ăştia care ne conduc i-a înnebunit irecuperabil farmecul oraşului în aşa fel încât o dau de gard cu mare fler. În ce fel s-o potrivi mobilierul urban din Piaţa Unirii şi felinarele de acolo cu Braşovul oricărei perioade istorice e dincolo de orice înţelegere. Dar, căcat, ei au redat acelui loc „farmecul de altădată”. Nu mă crezi? Fă o vizită şi lămureşte-te.
Acum, întreaga atenţie este îndreptată spre Centrul Vechi, unde Primăria se pregăteşte de noi farmece. Mi se pare că suntem luaţi drept ultimii proşti atunci când ni se spune câte lucruri bune s-au făcut pentru „a reda vechii cetăţi a Braşovului farmecul de altădată”.
Hai să facem o punere în balanţă.
1. S-a scos piatra cubică de pe Mureşenilor, George Bariţiu şi alte străzi, care data de la începutul secolului trecut, şi s-a turnat asfalt proaspăt. Că vorba aia, piatra cubică afectează suspensia. Sau să ne aşteptăm la o sesiune de înlocuire a asfaltului cu piatră cubică pe Mureşenilor şi în restul zonei după ce zona va fi făcută pietonal? Mânca-v-ar tata pe voi de şmecheraşi ce sunteţi.
2. Piaţa George Enescu şi a ei micuţă fântână arteziană au fost sacrificate pentru a se crea câteva locuri de parcare. Nu vă lăsaţi amăgiţi de plăcuţele care anunţă că intraţi în „Piaţa Enescu”.
3. S-a permis oricui a venit cu ideea să monteze termopane pe clădiri istorice. N-a contat că nu se încadrează în peisaj, ori că nu respectă anumite reguli de estetică, dă-i cu termopanul.
S-a eliminat accesul autobuzelor mari şi s-a bagăt sub pământ reţeaua electrică. Cam astea au fost singurele chestii făcute în favoarea acelui farmec de altădată care pare să obsedeze conducerea oraşului. În rest, s-a amenajat un giratoriu fix la intrarea în Centrul Vechi şi traversarea străzii pentru a ajunge în puncte de interes se face prin zone aiurea pentru că totul a fost gândit în favoarea maşinilor, nu a oamenilor. Iar acum ni se vinde ideea că transformarea Centrului Vechi în pietonal e o îndelungată aspiraţie a edililor. Ăştia-s nebuni şi ne cred prea proşti.
Oraşul ăsta şi noi vom ajunge cât de curând la un punct critic al istoriei noastre când va trebui să ne decidem: ori încetăm să umblăm cu cioara vopsită şi facem ceva pentru a-i reda strălucirea, ori îl demolăm cu totul şi facem parcări şi străzi şi tunele şi birouri şi hypermarket-uri întru veşnica pomenire a „Braşovului de altădată”.
Eu îți public articolul ăsta pe deal. Poți să mă tai cu barda medievală, că nu mă răzgîndesc. 😀
Bravo Răzvan, excelentă postare. Am scris şi eu despre mizeriile făcute de „marele gospodar”, dar se pare că lumea îl apreciază şi îi mai oferă un mandat. Ei apreciază faptul că s-a făcut, nu contează că s-a făcut scump şi prost, important e că s-a făcut. Cu o astfel de gândire superficială, Braşovul are de suferit.