Probabil aţi văzut deja pe Dealul Melcilor sau Prin Braşov filmuleţul cu care particip în concursul „Oraşul 20.20” organizat de Siemens. Dacă nu, îl puteţi viziona aici şi, dacă vă place, să-i daţi o notă şi un share. Nu mă interesează atât premiul în sine, cât mai ales popularizarea ideii de a transforma Turnul şi Hangarul din Tractorul (unde în perioada interbelică a funcţionat fabrica de avioane I.A.R.) în cel mai mare şi cel mai frumos complex muzeal dedicat aviaţiei din România. Sună foarte ambiţios şi pare puţin utopic, nu?
Păi cam asta e şi ideea, să începem să arătăm lumii că şi imposibilul poate deveni posibil sau, cum bine zicea cineva într-un comentariu la adresa filmuleţului, să începem să reintrăm în lumea normală prin proiecte care vizează şi alte chestii pe lângă mall-uri, hypermarket-uri şi parcări. Până acum filmuleţul a avut parte de o mulţime de aprecieri pozitive şi am fost surprins să remarc valul de simpatie cu care braşovenii au înconjurat această idee. E un semn că nu este totul pierdut.

O chestie care, recunosc, m-a amuzat puţin, a fost să constat că doi dintre candidaţii la viitoarele alegeri locale şi-au manifestat susţinerea proiectului „Muzeul Aviaţiei Braşov”. E vorba despre Cristian Macedonschi, candidat la Primăria Braşov din partea Forumului Democrat German, şi Radu Bădiţă, candidat la Consiliul Local din partea UNPR. Partea faină e că tipii n-au luat-o pe arătură folosind ideea filmuleţului ca material de propagandă, au fost chiar decenţi. Domnul Macedonschi, a lăsat un comentariu pe pagina de concurs spunând că susţine ideea (of course), şi că s-ar implica în aducerea exponatelor lui Herman Oberth de la muzeul din Germania, la acest posibil viitor muzeu de sub Tâmpa. Domnul Bădiţă a făcut o postare pe blogul personal cu filmuleţul, menţionând că va susţine şi promova proiectul.
Ce să zic? Sper doar ca aceştia (dar şi alţii) indiferent de rezultatele alegilor din 10 iunie să-şi manifeste şi materializeze suportul pe care l-au menţionat. Pentru cine nu ştie, planurile legate de fosta platformă Tractorul sunt pentru un cartier rezidenţial, Coresi pe numele lui, şi va fi o bătălie cruntă încercarea de a convinge investitorul să „cruţe” Hangarul şi Turnul, oferindu-le aceată alternativă culturală. La urma urmei, un astfel de muzeu ar creşte considerabil prestigiul viitorului cartier, contribuind şi la partea economică prin turiştii pe care i-ar atrage. Practic, ar fi primul obiectiv turistic „făcut de om” care nu se regăseşte în Centrul Vechi al Braşovului.
Nu am gasit adresa ta de email, dar as vrea sa vorbim despre proiectul tau. Simt ca ideea este foarte buna si cred ca pot sa iti deschid toate usile necesare pentru a misca acest proiect.
Am transmis adresa mea de email in formularul de comment.
Ne auzim.