Peste picturile lui Ion Ţarălungă, originar din Tecuci (n. 22 august 1928), am dat fără a ştii la momentul descoperirii lor sub semnătura cui au fost create acestea. M-a atras punctul de vedere cu totul nou din care puteam privi avioanele româneşti participante la războiul aerian. Pânzele lui Ion Ţarălungă sunt, în opinia mea, demonstraţii de forţă, în care zburătoarele cu însemne tricolore îşi domină adversarii, fie ei americani, germani sau sovietici. Simţi mirosul de ars şi de motorină, eşti ameţit de viteza avioanelor.
Viteza pensulei este direct proporţională cu cea a avionului
Operele regretatului pictor (a murit pe 3 septembrie 1999 la Bucureşti) au aproape toate o temă. Un Messerschmitt românesc „se dă în lanţuri” cu un Mustang american în timpul toridei primăveri-veri a lui 1944, perioada de maximă a activitate a Aliaţilor pe cerul României. O celulă de IAR-uri 80 îi face ţăndări pe adversarii sovietici în timpul campaniei din 1941, pentru eliberarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord. Ordinul Mareşalului a fost şi el inserat în focul luptei. După 23 august ’44, o celulă de Messerschmitt-uri, compusă din aviatorii Traian Dârjan (nr. 9) şi „Bâzu” Cantacuzino (nr. 2), scoate din luptă un Focke Wulf. Gheorghe Mociorniţă, poetul-aviator şi ultimul cavaler român al aerului care a căzut în al Doilea Război Mondial, revine la viaţă la bordul IAR-ului său, zburând deasupra Arcului de Triumf.
surse foto: worldwar2.ro, industrializarearomaniei.blogspot.com
Domeniul de inspiraţie al pictorului Ion Ţarălungă nu s-a rezumat doar la aviaţie (are şi instantanee în ulei sau cărbune cu avioane supersonice). Malurile Dunării, unde artistul şi-a trăit adolescenţa, l-au influenţat foarte mult, acesta realizând pânze cu peisajele zonei dar şi cu navele, civile şi de război, care tranzitau portul.
De la X-Men la War Planes
La artistul canadian Glen Michael Angus (n. 18 august 1970) m-a fascinat modul alegoric în care acesta a ales să înfăţişeze marile forţe aviatice ale celei de-a doua conflagraţii mondiale. Interesant, dintre toate marile aviaţii, lipsesc sovieticii. Dar, cu toate astea, recunosc că i-am răsfoit albumele sperând să găsesc o trimitere la aviaţa română. La urma urmei, FARR-ul (Forţel Aeronauticii Regale Române) sunt singurele din lume care s-au confruntat atât cu americanii şi sovieticii, cât şi cu germanii.
Nu a fost cazul să găsesc ceva aşa că a trebuit să mă mulţumesc a mă delecta doar cu creaţiile străine. Ziceam de alegorii. Păi, o walkirie călăuzeşte Me-urile cu camuflaj de iarnă, gata să-i culeagă pe cei mai viteji dintre aviatorii Reich-ului şi să-i ducă în Valhalla. Americanii sunt însoţiţi de o siernă cu o puşcă în mână şi un rechin în lesă. „Zero”-urile din Imperiul Soarelui Răsare ar putea fi conduse în luptă de versiunea feminină a lui Fujin (Kami-no-Kaze), zeul vântului. În timpul Bătăliei Angliei, fluturii grădinilor britanice au zburat deasupra Canalului, unde speranţa de viaţă a unui aviator britanic era de numai patru săptămâni.
Artist la Raven Software/Activision (tipii ăia care fac jocuri pentru computer, el a lucrat la jocul X-Men Legends), opera lui Glen Angus (decedat pe 19 iulie 2007) este dominată de dimensiunea fantastică, artistul îmbinând într-un mod extrem de fericit mecanicul cu mitologicul.