Brașovul în clipuri muzicale

Știați că New York-ul apare în majoritatea filmelor pentru că autoritățile orașului le pun la dispoziție toate facilitățile celor care aleg să-și toarne pelicula în „Marele Măr”? D-aia toţi extratereştrii, supereroii şi apocalipsele trag la NY.

În orgoliul meu de braşovean, „Oraşul Coroanei” mi se pare mult mai fain decât „Oraşul care nu doarme niciodată”. Să fie îmbinarea teutono-maghiaro-română cu garnitură „Epoca de aur” şi munţi la desert care face oraşul ăsta atât de deosebit? Habar n-am. Avem melteni dar şi domni şi doamne distinse, din alte vremuri cum s-ar zice. Avem localnici care salută cu „servus!” dar şi proaspăt purtători de buletin local, apostolii lui „bună!”. La noi nu există „yellow cab”-urile newyorkeze sau „lămâi” ca-n alte oraşe din România, taxiurile noastre sunt toate albe. Un alt aspect care-i musai să nu vă scape din vedere e că și aici sunt „băieţi de băieţi” care „represent Brashow!”. Desigur, doar localnicii pot dibui că-i vorba despre oraşul lor (big-up pentru blocurile de pe Toamnei), maşinile cu număr de B. (sau fără, că au şi din astea) neajutând la stabilirea spaţiului în care se desfăşoară acţiunea. Hala abandonată poate constitui, totuşi, un alt indiciu.

Iar pentru cei dintre voi care încă simt şi doresc să trăiască medieval, Făgăraş, Feldioara, Bran sau Râşnov aşteaptă cu nerăbdare cavalerul sau domniţa din tine. Recunoaşteţi, vă place atunci când vedeţi străinii venind să facă filme sau clipuri muzicale la noi. Nici nu vă mai interesează în ce oraş aterizează, contează că „e la noi şi România e cea mai mişto!”. Natalia Oreiro, pentru care am avut o mare prăbuşire (crush?) prin şcoala generală, se pierde prin umbrele Castelului Bran, întrebându-se cum îl poate uita?

Dragă Nati, ne pare sincer rău! Se pare că n-ai fost suficient de… bună pentru a nu fi dată pe o mie de arăboaice şi-un milion de bulgăroaice, de asta tre’ să-ncerci să-l uiţi „pă” fra’er. Asta este, n-ai avut norocul să întâlneşti un băiat ca Liviu, capabil şi dispus să-ţi facă vilă cu piscină pe lună.

Nu v-am invitat să vă căutaţi inner-medievalul prin Centrul Vechi pentru că 1. nu e medieval şi 2. e o tipă care strigă p-acolo să i se spună „de ce?”. O face în engleză. Ok, tipa e destul de faină, ursul ăla e simpatic. De fapt, dacă mă uit mai bine, s-ar putea ca cei trei dansatori să fie un fel de omagiu adus „Braşovului medieval de altădată”. Şi acum, can someone – pleaaase! – tell her why?

Rămânând în zona fetelor cochete care o ard prin Centrul Vechi, de data asta avem o ediţie nocturnă. Pornite de undeva de pe Poarta Şchei la bordul unui merţan mai old school, fetele ajung până la urmă pe „Rep”, dup-aia la un club, dup-aia la Belvedere cu prada. Marea mea dilemă este de ce naiba încerca tipa cu raţa pe tricou să-şi tragă, la 0.51, blugii peste pantalonii scurţi de blugi?

Autointitulatul rapper porno Cassanova trei de X a vrut să revină în forţă pe meleagurile natale cu o piesă care să înglobeze, ăăă, TOT Braşovul! Nu, pe bune. Din Schei în Triaj, din Răcădău în Pasaj, tipul ne duce peste tot, adică din Centru’ Vechi până în Noua. Big up pentru Noua, coaeee! Ok, redevenind serioşi, tipul chiar încearcă să te poarte din vremurile Cavalerilor Teutoni până în zilele fetelor rele mondene, via 15 Noiembrie 1987. P#¤a mea, te simţi cuprins de glorie cu atâta istorie! N-ai cum să nu ştii că melodia este despre un oraş pe nume Braşov. N-ai cum să nu-ţi dai seama că e filmat în Braşov. Dintre toate clipurile de până acuma, ăsta e cel mai braşovean. Filmarea şi montajul de căcat, versurile pur şi simplu abominabile în anumite momente (kurtoş colacs sunt colaci perfecţi, serios?), ei bine, îţi permiţi orice atunci când instrumentalul tău e croit pe „In Taberna Quando Sumus”! E ca o vedere de la Belvedere, word!

În caz de ţi-au venit gânduri de emigrare, stai chill şi ascultă-i pe băjeţii de la Glasvegas. Ai urban, medieval, domni şi doamne, mistic şi luminiţe, ai Braşov. Nu e Empire State of Mind, e o stare de suflet.

Încheiem cu ceva local, pornit de pe Poienelor, care redă Pieţei Sfatului zâmbetul nealterat şi bagă un baschet sub Tâmpa.

4 gânduri despre „Brașovul în clipuri muzicale

  1. As continua lista clipurilor filmate in Brasov cu un videoclip al brasovenilor de la Hi-Q, o combinatie de old (Gica Petrescu) -new pop :)). E in 3D chiar, probabil pentru a face plimbarea mai veritabila ;))

  2. Mai era un videoclip de mare efect: sfidarea cu blazon, parca sotto inteso era formatia. In videoclip baietii faceau treaba mica pe strada sforii.

  3. Prin 2002 sau 2003 s-a filmat un videoclip pe Republicii , dar nu m-ai tin minte ce trupa era, tin minte doar faptul ca erau invitati la Cerbul de aur. Daca are cineva m-ai multe informatii , rog sa de-a un share… merci

Adaugă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.