S-a întâmplat în aprilie 1689. Istoria zice că austriecii au dat foc Braşovului pentru a-l face să sucombeze economic şi să devină astfel dependent de Imperiu.
Într-adevăr, au fost implicaţi austrieci, dar aceştia nu s-au ocupat cu pusul focului ci cu spionajul. Astfel, spionii austrieci au reuşit să descifreze codul înscris în ţesătura covoarelor anatoliene care existau la momentul respectiv în Biserica Sfânta Maria, cod care conţinea formula readucerii la viaţă a Dragonului care trăia pe Tâmpa. Cum acesta putea fi controlat doar de cei care-l readuceau la viaţă – în cazul de faţă austriecii – urma strict ordinele respectivilor. A dat un survol oraşului şi a tras prima salvă de flăcări pe Castelului. De acolo a urcat pe Michael Weiss şi s-a oprit deasupra Bisericii Sfânta Maria pe care a făcut-o aproape scrum, distrugând odată cu ea şi covoarele care conţineau formula reînvierii sale. Cum braşovenii nu aveau nici o şansă să răpună dragonul, le-au cerut austriecilor să-i pună lesă şi oraşul se va supune coroanei imperiale.
Braşovul, care la acea vreme era printre cele mai importante oraşe europene, nici până în ziua de azi nu şi-a revenit din raidul devastator al dragonului. Cât despre acesta din urmă, el s-a contopit din nou cu muntele. În anii ’70, comuniştii intraseră în posesia unor documente vechi scrise de saşi care relatau acea dramă şi locul exact de pe munte unde şi-a reluat somnul dragonul. Temându-se că secretul reînvierii bestiei ar putea fi deţinut de agenţi ai străinătăţii şi că aceştia îl vor folosi pentru distrugerea industriei braşovene care era stâlpul de rezistenţă al societăţii socialiste, autorităţie de la Bucureşti împreună cu liderii locali decid uciderea dragonului, salvând astfel locurile de muncă ale sutelor de mii de muncitori braşoveni. Dar pentru a nu stârni valuri, s-a ales acoperirea perfectă pentru îndeplinirea misiunii: construirea telefericului care urcă pe Tâmpă. Astfel, fundaţia Panoramic este constituită, de fapt, dintr-un pilon metalic foarte ascuţit care a penetrat inima dragonului, ucigându-l. Occidentalii, în special Ambasada Austriei, au protestat vehement asupra deciziei, motivând afectarea irecuperabilă a cadrului natural. Bineînţeles că motivele protestelor erau altele.
S-a zvonit mai nou ca Dragonul s-ar fi mutat pe alt deal, la Bellevue. Deal care istoric se numeste corect „Dealul Omida”. De acolo parjoleste acum. De la Omida [cetire].
Oraşul Dragonului-Omidă!
P.S. dacă Bellevue e istoric corect „Dealul Omida”, Warthe care e?
Warte (se scrie corect in limba germana fata „h”!!!) este culmea de deal de ceva mai sus, si anume pe dreapta drumului spre Poiana, unde e rezervorul de apa si statia de autobuz. Inseamna in traducere loc de straja, de veghe, si de asta unii mai confunda Straja (care este denumirea romaneasca veche a Dealului Cetatuia) cu Warte. In nici un caz nu este corecta denumirea de Warte data pentru Varful Omida (sau Dealul Omizilor). Pentru edificare se pot consulta vechile harti ale orasului.
Am înțeles acum. Mulțumesc frumos pt lămuriri!