Muzeu al Aviaţiei la Cluj, la Braşov se doarme în Business Class

Prima ştire oferită de interneţurile acestei dimineţi este că în oraşul Cluj se va inaugura un Muzeu Aeronautic. Şi nu e genul de „proiect” răcnit pentru presă într-o şedinţă de consiliu politicienesc, oamenii de acolo deja au luat contact cu MAI, MT şi Aeroclubul României, ca să le fie asigurate nişte lucruri de pus în muzeul ăla. Pentru că ăsta-i primul lucru pe care-l faci când îţi arde să înfiinţezi muzee, ţi-asiguri nişte exponate.

Şi viitoarea instituţie culturală se va numi Muzeul Aeronautic al Transilvaniei, „în condiţiile în care locul de naştere al aeronauticii româneşti este Transilvania” (sursa)

Aviator RAF Costume

sursa // Probabil aşa va arăta panoul de întâmpinare sau reclamele.

În Braşov avem noroc că nişte firme îşi desfăşoară activitatea în clădirea fostei Industrii Aeronauticii Române (fosta Tractorul, unde-i Spiru), altfel buldozerele intrau şi pe acolo. Este de mirare, totuşi, cum Hangarul din spatele Turnului a supravieţuit. Probabil vor să deschidă în el un magazin mai retro-futuristic, arhitectura permiţând abuzuri dintre cele mai imaginative. Cam asta-i starea de fapt în oraşul ăsta, se demolează la greu pentru a se face loc supermaket-urilor, hypermarket-urilor, mall-urilor,  şi clădirilor de birouri (aka call-center-uri pentru viitorii absolvenţi de facultate).

Nu-s nebun să spun că un muzeu e mai profitabil. Nu e şi nu va fi prea curând în România. Dar într-un oraş care a dat lumii prima şcoală în limba românească, imnul Naţional şi care are cea mai mare biserică gotică la Est de Viena, un muzeu al aviaţiei ar fi fost doar afirmarea totală a identităţii acestui oraş. N-am fi dat-o în grandomanii ca „în Transilvania s-a născut aeronautica românească” pentru că avem suficiente motive să fim obraznic de aroganţi. Nici nu-i greu când primul român în spaţiu e braşovean sau când invenţia avionului cu aripă joasă s-a născut în Hangarul sus-menţionat, asta ca să numesc doar două motive.

Desigur, noi ca urmaşi n-avem nici un merit în toate aceste realizări, şi cu atât mai puţin ar trebui să ne lăudăm cu ele când suntem incapabili să arătăm lumii de ce au fost capabili anteceseorii noştri şi spre ce aspirăm şi noi.

7 gânduri despre „Muzeu al Aviaţiei la Cluj, la Braşov se doarme în Business Class

  1. Din surse sigure, un muzeu militar cu puternica tenta aviatica, a intrat in discutiile celor de la conducerea CJ. Acum romanul s-ar putea sa-ti spuna, cum este obiceiul, CUM nu poti sa faci un lucru,din cel putin zece motive. Conceptul este simplu. Bazat pe triunghiul Aeroport – I.C.A. Gimbav – Muzeu militar aviatic. Bani pe scurt, obiective turistice, repere culturale.Totul, INSA tine de buget.
    Total de acord cu ce spui. Inclusiv cu „aroganta”. Motivata de altfel in ce ai scris.
    Mult noroc.

  2. Nu ţine de buget, ţine de înzestrarea cu neuroni.
    Pentru buget există întotdeauna posibilităţi de suplimentare, pentru neuroni nu.
    Perspectiva actuală privind eventuale muzee noi la Braşov: doar când o zbura porcu.

  3. Ideea unui muzeu militar e ok, chiar dacă nu e 100% dedicat aviaţiei. Dar, aşa cum a zis şi dl. Gruia, bugetul e cam ultima problemă în realizarea unui astfel de obiectiv. Să ţinem cont că un muzeu nu doar îl ridici şi pui acolo în el nişte lucruri şi gata, ai terminat treaba.

    1. Corect. Numai ca plasarea subiectului in zona lipsei de neuroni, nu e cea mai fericita alegere. Sunt decidenti politici sau cum vreti sa le spuneti care, spre uimirea unora, chiar sunt dedicati unor idei si acestui oras sau judet. Remarca: unii dintre ei, nu toti. Asa, doar sa ne dam cu parerea despre orarul de zbor al porcilor, e easy. Din surse sigure, o sa zboare. Cu noutati, intr-o alta postare. O zi buna.
      Respect!

  4. Dle. melville mariott,
    Au trecut patru luni de când așteptăm postarea aceea cu noutăți, cu vești îmbucurătoare. Eu încă mai am speranță că porcii vor zbura vreodată, dar nu sunt sigură dacă eu sau generațiile de acum îi vom mai prinde.

Adaugă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.