Spumă de căpșuni

Gustul mereu mi-aduce aminte de Cupa Mondială France ’98. Primul turneu pe care l-am văzut şi înţeles cât de cât. Aveam ceva amintiri şi de la mondialul american, dar nu prea ştiam care-i faza cu super-şutul ăla a lui Hagi. Peste puţin timp va începe Cupa Mondială din Brazilia şi toată planeta o să fie conectată „la această mare sărbătoare a fotbalului şi a lumii”. Sunt dispus să-mi pariez casa că fraza asta va fi rostită de comentatori la meciul inaugural. Şi de încă vreo câteva ori pe parcursul competiţiei. Aceştia, comentatorii zic, ar trebui puşi în mijlocul unei comunităţi unde fiecare a pierdut câte ceva, o casă, o amintire, o rudă pe şantierul noilor stadioane, şi să le explice oamenilor marea sărbătoare care are loc chiar la ei în ţară.

„Mi-au distrus comunitatea în numele Cupei”, mural de Metro Mangueira, foto de Nick Wong, sursa

Din cele 12 stadioane care vor găzdui în vară „sărbătoarea planetei”, 7 sunt nou-nouţe iar 5 au fost renovate (Wikipedia dixit), obţinându-se astfel cea mai scumpă Cupă Mondială din istoria fotbalului. Staţi liniştiţi, nu veţi vedea stadionele şi atmosfera asta în luna turneului. Acolo e pleaba, care simte şi trăieşte fotbalul ca un adevărat mod de viaţă, unde victoria sau înfrângerea echipei preferate face diferenţa dintr o săptămână bună sau una mizerabilă. Unde fotbalul chiar are puterea să ţină de foame! Cred că dacă această Cupă Mondială le-ar fi adus brazilienilor doar lapte şi spumă cu căpşuni, n-ar fi existat proteste violente (16 mai) ale cetăţenilor faţă de sumele colosale cheltuite de guvernul propriu pentru organizarea evenimentului. Iar la acel link este doar vârful ice-bergului. FIFA şi guvernul Braziliei încearcă să convingă populaţia că turneul final al Cupei Mondiale va produce un boom economic, însă, sincer să fiu, nu prea ştiu pe ce se bazează. Grecia (JO 2004) şi Rusia (JO de Iarnă 2014) ar spune altceva.

Artist Paulo Ito, sursa

Când cheltuieşti mulţi bani şi populaţia fierbe, outcome-ul nu prea are cum să fie unul bun. Noţiunea „pâine şi circ” nu mai funcţionează. Pâinea e prea puţină şi de circ lumea s-a săturat. Cupa Mondială va fi o sărbătoare a bogaţilor. FIFA şi diferitele federaţii naţionale vor profita cel mai mult (8 milioane de euro premiu de consolare pentru Naţionalele eliminate în faza grupelor). Vor fi prea puţini suporteri în tribunele mall-urilor stadion din Brazilia, turişti de lux fiind termenul mai nimerit. Teleportează-i la un concert Lady Gaga sau un meci din sferturi şi tot aia este pentru ei.

Cupa asta Mondială o să miroasă a hârtie. Euro, Dolari, Lire Sterline. A parfumuri scumpe şi ţesătură aleasă. Oameni pictaţi, exuberanţi, emoţionaţi şi care se bucură de „sărbătoarea planetei”, astea vor fi ţintele regizorilor de emisie. Nu veţi ştii cum arată stadioanele care vibrează săptămână de săptămână sub pasiunea săracilor, care au amintiri şi poartă speranţe. Sunt nedemne să-i găzduiască pe bogaţi. Şi din cauza acestor „pârcălabi” se va ajunge să i se ceară abdicarea regelui fotbal. Un rege prea ocupat să-şi seducă supuşii în dreptunghiul verde, care a scăpat frâiele dregătorilor.

Adaugă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.