eSports! De ce?

Un MOBA e mult mai complex ca jocul de șah, de aceea nu poate fi stăpânit cu memorări de mișcări – ci cu alt gen de memorări, de reacții, de jocuri anterioare. Un joc în care ai libertate maximă, dar și adversarul tău are aceeași libertate. MOBA-urile sunt jocuri complexe, în ciuda aparentei simplități.”

Un fragment din articolul  în care Dorin argumentează de ce jocurile video (sau, mă rog, anumite jocuri) sunt sporturi. Sau sporturi electronice – eSports.

HOLLOMAN AIR FORCE BASE, NEW MEXICO, USA, OCTOBER 30 2012: A drone pilot, left, and a drone sensor operator practice on a simulator at Holloman AFB, where drone pilots and drone sensor operators are trained. Working side by side with the pilot, the drone's Sensor Operator watches targets (sometimes for hours or days) and tags them with a laser just before the pilot shoots the drone's missile (photo Gilles Mingasson for Der Spiegel).
În poză, jucători de MOBA (Multiplayer Online Battle).  Poză făcută de Gilles Mingasson pentru Der Spiegel, via dailybail.com

Pentru un tip care menţiona în dese rânduri că prea ne luăm serios, are obiceiul de a se lua el însuşi în serios cu cele mai hazlii lucruri (you know I’m talking ‘bout those Apple hating posts). Personal, nu înţeleg nevoia de a eticheta jocurile video ca sport, fie el şi electronic. Unul dintre comentatorii acelui articol scria despre sumele colosale care se învârt în jurul competiţiilor internaţionale de e-games ca un fel de argument infailibil pentru catalogarea Dota şi LOL ca sporturi. Chiar şi Dorin făcea o comparaţie între audienţele League of Legends şi finalele NBA sau NFL. Doar că nu sunt aşa de sigur că milioanele de dolari şi spectatori sunt elemente primordiale în a numi ceva sport.

Par example, dacă-mi strâng băieţii şi ieşim la alergat mingea pe terenul denivelat al ştrandului din Noua, se cheamă că am jucat sportul numit fotbal. Chiar dacă n-am generat nici măcar un cent şi meciul nostru a fost urmărit doar de vreo câţiva clienţi ai hotelului de lângă, întrebându-se ce naiba caută nişte oameni maturi jucând fotbal pe un teren denivelat într-o zi de marţi. Dacă joci Dota sau LOL şi ce-o mai fi pe piaţă într-un mediu neorganizat, dar după aceleaşi reguli şi principii ale jocului, tot eSports îl numeşti? Mi se pare infantil să ţipi că „sportivii” în sus şi-n jos, oricât venit ar genera meciurile epice disputate de aceştia. Ce s-a întâmplat cu gamerii? Sunt mai puţini bani şi publicul mai restrâns dacă toată afacerea ar fi numită exact ceea ce este? Elanul acestei revoluţii clar nu v-a fi stăvilit de denumiri. Şi chiar mă bucur că trăim într-o epocă în care a devenit mult mai uşor să câştiga bani buni din pasiunea ta, dar n-o da în basme cu sportivi. Aici e ridicolul, nu în sume şi audienţe.

Noaptea trecută am condus o patrulă de G-uri prin foc şi pară şi i-am adus pe toţi cu bine înapoi la bază în modul simulator din War Thunder. Băi, fără set-up-uri, ci cu mouse, tastatură şi abuzând tasta C (un fel de Occulus Rift al săracilor)! Unde mi-e Virtutea Aeronautică pe care o merit?!

Bf-109 G6. Nume de cod
Bf-109 G6. Nume de cod „SticleCuBere”. E amuzant să auzi francezi, cechi sau americani pronunţând „sticle”. Sticlé, Sticlî, Sticăl. Mă găseşti mai mult în Arcade şi Realistic. Simulator e un chin fără măcar un joystick.

Un gând despre „eSports! De ce?

  1. Heh, discutia e inutila, gamerii profesionisti sunt catalogati ca sportivi de performanta, asta in principiu ii ajuta foarte mult cand se duc pe la turnee in tari ca SUA din tari ca Romania :).
    Ce fac ei nu are cum sa fie sport din cauza definitiei din dictionar, cu toate ca, la fel ca-n cazu` pilotilor, daca nu faci ceva miscare „clasica” nu prea rezisti sa joci atatea amaru` de ore, se belesc incheieturi samd (comparatia e retardata, dar atat pot )

Adaugă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.