Scoaterea dramei din fotbal prin implementarea deciziei video

La Campionatul Mondial al Cluburilor care are loc zilele astea în Japonia se foloseşte, în mod experimental, „arbitrul video” (Video Assitent Referee îi zic ei oficial), pentru a îndepărta misterul de pe fazele misterioase ale jocului. Un fel de Scooby-Doo, în care arbitrul principal se consultă cu gaşca pe tuşă în faţa unui ecran plat şi demască infractorii.

Abia în semifinale VAR-ul a atras atenţia în mod deosebit, când în urma folosirii sale s-a decis acordarea unui penalty pentru Kashima Antlers (Japonia) în meciul contra echipei Atlético Nacional din Columbia.

Eu îi înţeleg pe copiii ăştia şi cu tehnologia lor. O vor peste tot, pentru că face lumea mai bună, mai dreaptă, mai corectă. Faza e că jucătorul căruia i se pune piedică în careu este în offside în momentul pasei. Pe bune, mai dă play clipului o dată şi pune stop când dă ninjală-ul centrarea şi uită-te în dreapta sus. E offside. Arbitrul video (tipul care se uită la meci pe ecran) l-a atenţionat pe arbitrul din teren că s-a întâmplat ceva şi c-ar fi bine să vadă şi el. Şi amândoi au văzut penalty-ul, dar n-au văzut offside-ul. Bine, sistemul e experimental, la anul va fi testat în ligi inferioare din Germania, Anglia şi Italia, dar se pare că fotbalul aşa cum îl ştim noi, mergem pe încredere şi ce-o fi, o fi, va deveni amintire în câţiva ani.

Fotbalul va deveni şi mai safe. După protejarea integrităţii fizice a jucătorilor prin acordarea de cartonaşe galbene şi la un strănut mai zdravăn, acum se face pasul şi spre protejarea integrităţii sufleteşti. Nu vor mai exista un Munteanu sau Lampard care să se crucească cum de mingea lor care a trecut linia porţii cu juma’ de metru nu se pune gol, nu vor mai exista un Tilkovski care să se oftice că mingea care a căzut pe linie s-a pus gol şi, la naiba!, însăşi mâna lui Dumnezeu va fi scoasă pe tuşă.

Într-adevăr, unii trişează şi mai au şi tupeu să se bucure pentru asta, alţii pur şi simplu recunosc. Fotbalul oglindea viaţa de zi cu zi cu toate panaramele şi oamenii ei, iar acum se va transforma într-un safe space în care greşeala nu mai are loc.

 

P.S. Nu-s nici fanul tehnologiei „goal line decision” (aia de îi zice pe ceas arbitrului dacă a fost sau nu gol). Nu va mai rămâne nimic dramatic în fotbal odată cu dispariţia controversei. Sunt un moş speriat că tehnologia va transforma ce iubesc în ceva diferit, care nu era pe vremea mea. 

Adaugă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.