Da, pozele alb-negru au farmecul lor, dar tot privind anumite epoci şi evenimente doar prin poze din astea poţi avea senzaţia că oamenii ăia şi locurile alea sunt atât de departe că parcă nici n-au existat, îs invenţii.
Cel puţin asta e senzaţia mea şi de aceea sunt mereu „wow” ca în dimineaţa zilei de Crăciun când văd o fotografie color dintr-o perioadă documentată exclusiv sau predominant în alb-negru.
Sau când utilizez un AI pe post de maşină a timpului, cum e în cazul fotografiilor de mai jos. E destul de mult hit and miss, aplicaţia pare să aibă o problemă cu identificarea galbenului, iar rezultatul e de multe ori o sepia ceva mai umblată prin lume. Dar dacă fotografia alb-negru originală a fost făcută la nişte standarde, atunci rezultatele pot fi de multe ori impresionante, chiar dacă în mod cert sunt mult diferite de realitate. O gustare vizuală, să zicem.
Privind spre Tâmpa de undeva din actualul Coresi prin anii 1940. Toată zona aia era baza Industriei Aeronautice Române şi a Flotilei 1 Bombardament.La o plimbare prin actuala Livadă a Poştei, când prin anii 1930.S-au schimbat multe în bine în Braşovul ultimului secol, dar transformarea Livezii din asta în ce este azi e o crimă.Parcul Central văzut din Primărie, prin 1937, l-a puţini ani după amenajare.Parcul Central este locul naşterii fotbalului braşovean. Stadionul Braşovia văzut de pe Tâmpa în anii 1920.Începutul anilor 1930, Parcul Central creşte.Poza asta ar fi fost hit pe Insta.La capitolul „Ce-a fost în capul lor?” trecem şi dispariţia arborilor din Piaţa Sfatului. Poză de prin 1961Fântana Rudolf şi o mică braşoveancă, într-o vară din Belle Epoque.Anii 60 în Piaţa Sfatului, când maşinile aveau acces.Braşovul văzut de pe înălţimile Şcheilor, în 1969.Prin 1908 pe la Belvedere.Când prin Interbelic, în Bartolomeu, la un concurs de călărie.Poze color originale din Poiană sunt o grămadă. Pe asta din 1962 am pus-o fiindcă îmi place cum a ieşit colorizarea.Cândva prin 1914, probabil cu puţin timp înaintea Primului Război Mondial.Finalul Bătăliei Braşovului din Octombrie 1916, în cadrul căreia o companie românească a luptat până în ultima clipă pentru a asigura retragerea Armatei Române în trecătorilor Carpaţilor.În Prund, în 1961.Cu casa închisă pe stadionul Tractorul, în anii 1960.Pe Livadă în 1910.
Mai am câteva pe care le-am trecut prin aplicaţia asta, o să mai urc zilele astea. Până atunci, go nuts cu propriile tale fotografii, vezi pe unde te poartă imaginile.