Bombardamentul Braşovului în ziua de Paşte – foto și video colorizat

Că tot se apropie un Paşte care va fi ca nici un altul, zic să te iau la o plimbare printr-un alt Paşte care a fost ca nici un altul.

Acum 76 de ani, pe 16 aprilie 1944, Braşovul simţea pentru prima dată teroarea sutelor de bombardiere US Air Force care veneau fixate să distrugă ţintele industriale din oraş: Rafinăria, Uzinele Astra, Uzinele IAR, Gara, Triajul etc.

Am băgat video-ul în această superbă aplicaţie. Colorizarea, bineînţeles, nu are acurateţe istorică – nici nu îşi propune asta. Este exclusiv pentru formarea unei imagini de ansamblu asupra evenimentelor din acele zile, dincolo de arhicunoscutele imagini în alb-negru.
Video-ul original a fost preluat de pe pagina de Facebook a Muzeului Casa Mureșenilor.

Din păcate, încărcătura bombardierelor americane nu a căzut doar peste ţintele strategice. Pe lângă Zizinului, Centrul Vechi al Braşovului a fost şi el avariat, bombele lovind de la Modarom până în sus pe Republicii şi în Piaţa Sfatului. Printre clădirile afectate se regăsesc actualul sediu al Prefecturii, Hotelul Coroana şi Biserica Adormirea Maicii Domnului. Vila Kertsch a fost demolată din cauza distrugerilor la începutul anilor 1970, pe locul ei construindu-se Modarom-ul.

Aproape 200 de persoane (184, sursa) au murit în acea zi de Paşte.

Oraşul de sub Tâmpa a fost de patru ori ţinta bombardierelor în primăvara-vara anului 1944.

În final, iată şi o colecţie de patru fotografii, colorizate prin acelaşi proces, făcute din bombardierele Forţei a 15-a Americane în ziua de Paşte.

sursa foto

Adaugă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.