Cum se ajunge la cabana Andolia

Cum se ajunge pe jos, de fapt. Cu mașina, din câte am aflat, e relativ simplu. Mergi până la Fundata, parchezi în parcarea special amenajată din apropiere de Cheile Grădiștei, apoi te preia pe un drum forestier jeep-ul cabanei Andolia.

Pe jos, în schimb, drumul e mai aventuros și mai pitoresc. Și mai lung.

Dacă pleci din Brașov cu busul de la Codreanu, cobori la Mega Image-ul din Moeciu de Jos. E o intersecție. O iei apoi pe strada care face la stânga și mergi vreme de vreo oră și 45 de minute, cu tot cu pauze diverse, până ajungi în Moeciu de Sus. Pe drum nu-s trotuare, maxim niște mici poteci, așa că mare atenție la mașinile care vin din sens invers.

Dacă folosești Google Maps, probabil vei observa indicația ca după ce ai trecut de mini cascade să o iei pe traseul prin pădure. Acel traseu, așa cum apare el în Maps nu există. E posibil totuși să pornească un astfel de traseu puțin mai de jos, de La Chișătore (se și vede peste râul Turcu o potecă care intră în pădure), dar asta rămâne o explorare de făcut pentru data viitoare. Dacă te-ai gândit să faci pentru prima dată drumul ăsta, varianta simplă e cea mai potrivită.


Odată ajuns în Moeciu de Jos, o să vrei să mergi pe Strada Bisericii (localnicii îi mai zic și Ulița Bisericii). N-ai cum s-o ratezi, biserica care dă numele străzii/uliței te va ajuta, e vizibilă de jos. Există și un indicator spre Cabana Andolia la intrarea pe această stradă, plus marcaje cu un omuleț albastru cu rucsac în spate.

Tot urcând, strada chiar se transformă într-o uliță, apoi într-o potecă, apoi ajungi pe o creastă de unde se deschide o panoramă superbă cu Moeciu de Sus, apoi treci și de case, și de fânețe până ajungi într-o poiană. În final, în fața ta o să apară Cabana Andolia, construită în poiana cu același nume.

  • dreapta, drumul spre cabană
  • stânga, vedere de pe terasa cabanei
  • dreapta, cabana într-o zi cu vreme zurlie
  • stânga, pe drumul forestier spre Cheile Grădiștei într-o zi cu vreme nu așa zurlie

E liniște și frumos la Andolia, camerele-s faine, berea e 10 lei – Stella fără alcool, Ursus cu alcool și alte asemenea, iar mâncarea te face să vrei să pupi mâna bucătăresei. De la cabană poți da o fugă până sus la Cheile Grădiștei prin pădure, pe drumul forestier. E cam o oră și un pic de mers lejer și musai să ai apă la tine, pentru că pe drum n-am întâlnit izvoare.

Recomandarea mea pentru cei nu prea obișnuiți cu traseele montano-forestiere este să evite poteca prin pădure care pornește imediat ce ai intrat pe drumul forestier, chiar dacă scurtează parcursul cam cu o oră. Am coborât pe ea la întoarcere și în anumite zone este destul de abruptă, iar dacă a mai și plouat, atunci pietrele umede vor amplifica provocarea.

  • s-a jucat niște și niște șah, s-a băut și-o gură de ceva

Cam asta e.

Nu-i o postare sponsorizată. Am zis doar că poate or mai fi oameni care ar vrea să facă excursia asta pe jos și să știe în mare cam cum stă treaba.

Evident că la întoarcere s-a venit tot pe jos, sub protecția speranței unei fâșii de cer senin. Și a unui șofer de pe busul spre Zărnești.

Adaugă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.