Câteva idei pentru revigorarea Braşovului

Un parc, câteva monumente care să marcheze momente faine ale oraşului şi să prindă turiştii să-şi dea check-in, plus nişte recondiţionări ale fostelor hale industriale şi capele.

E trist, într-adevăr, ca Braşovul să nu aibă un aeroport. Dar a-l face acum e ca şi acum te-ai apuca de facultate după douăzeci de ani în care ai trăit în peşteră – dă bine pe hârtie, dar n-ar avea o prea mare utilitate. Bucureştii, Sibiul şi Târgu Mureş ne înconjoară, iar tristeţe mai mare ca pe aeroportul internaţional din Tg. Mureş n-am întâlnit niciunde: 0 cursă WizAir pe toată pista şi sentimentul de aterizat „in the middle of nowhere”. Lipsea doar căţelul Courage să-şi iţească mutra speriată de după colţul terminalului.

Faptul că ar fi un aeroport făcut de-o gaşcă de incompetenţi reise din infinitul du-te vino al funcţiei unui viitor aeroport: ba că-l fac băieţii internaţional, ba pentru avioane de mici dimensiuni, ba de marfă, ba iar internaţional.

Aşa că vreau să înşir aici nişte lucruri ce s-ar putea face în viitorul apropiat şi care nu le-ar solicita mai-marilor oraşului prea mult consistenţa gândirii.

  1. Muzeu al Aviaţiei sau Braşov Aero-Space Museum (BASM) – pentru că m-au molipsit americanii cu fetişul lor pentru acronime. Spaţiul deja există – hanagarul fostei Uzine IAR, iar zona Coresi, dacă se va dezvolta aşa cum se tot promovează, ar beneficia de prezenţa unui astfel de muzeu. Făcut şi aprovizionat cum trebuie, cu modele de avioane care chiar să atragă turiştii, nu doar planoare pentru umplut spaţiul, muzeul ăsta ar fi primul pas în extinderea culturii dincolo de centrul vechi. Oricum aproape toate muzeele din centru par în moarte clinică, poate o concurenţă în plus şi un exemplu de „aşa da” le-ar fi benefice.

  2. Că tot veni vorba de aceste muzee, de ce naiba nu văd niciodată pe panourile publicitare care spamează Calea Bucureşti promovate expoziţiile muzeelor din centru vechi? Încă aflu că Junii urmează să coboare în cetate, iar iarna, în apropierea Crăciunului acele panouri încă anunţă că pe 6 decembrie vor fi aprinse luminile bradului din Piaţa Sfatului. Muzeele braşovene au nevoie de ceva mai mult decât de nişte postări când şi când pe Facebook. Ştiu că situaţia nu e uşoară, dar arătaţi măcar că vă zbateţi nu doar ca să existaţi.

  3. În afară de Tâmpa şi eventual Biserica Neagră, nu sunt aşa de multe lucruri cu care să te pozezi prin oraş şi să ştii instant că „asta-i făcută-n Braşov!”. De statui sau alt gen de astfel de momumente nici nu poate fi vorba. Personal, n-am văzut niciodată vreo poză cu cineva lângă statuia lui Mureşanu de lângă Dramatic, iar alte statui nu prea există. Să zicem c-ar mai fi cea a lui Honterus care-i ofertantă din punct de vedere vizual, iar aici chiar tragem linie! Ar fi mişto reconstituirea porţii dinspre Primărie a fostului stadion care a existat cândva pe suprafaţa actualului parc central, să le dai ocazia turiştilor să se pozeze în draci cum scot un gol. Şi, de asemenea, să spui o poveste frumoasă, a singurei echipe braşovene care a câştigat un titlu naţional la fotbal şi care a provocat primul pitch-invasion din istoria fotbalului românesc. Că da, când Colţea a înscris golul victoriei în minutul 87, fanii braşoveni au intrat pe teren de bucurie şi nu s-au mai dat duşi. Băieţi la papion şi dame cu umbrele care să le apere de soarele de iulie, dă-ţi seama.

  4. Transformarea capelei de lângă Dramatic în ceva spaţiu pentru artiştii locali. Studio de înregistrări, sau ceva de genul, nu ştiu.

Ăsta-i un exemplu de la engleji, unde o fostă biserică e acum studio pentru înregistrat orchestre întregi. Dar na, la ei nu prea sunt nebuni care să delireze că Colectivul s-a întâmplat din cauza rock-ului satanist. Însă, dacă vrei să faci lucruri bune, trebuie nişte cojones şi miserupism faţă de ce-ar zice fundamentaliştii. Capela aia e lângă Dramatic, s-ar putea realiza o chestie în parteneriat cu teatrul. Doar fac brainstorming, nu mă pricep la chestiile astea.

       5. RAT-ul să-mi permită să-mi achit biletul prin SMS, aşa se reduc tentativele de omor la adresa controlorilor care te întreabă de bilet după ce toate casele s-au închis sau încă nu s-au deschis, şi li se taie şi blatiştilor orice alibi. Asta dacă nu cumva le convine ca mai degrabă să dea o amendă decât să încaseze zece bilete prin SMS.

Un gând despre „Câteva idei pentru revigorarea Braşovului

  1. Să se pozeze dânşii turiştii cu treizecişinouă de giratorii, decât atât. Nu cu muzee se face să mânânce gurile importanţilor. Până când nu vom avea prosperitate şi clasă mijlocie la Braşov, vom rămâne în continuare de porc. Dar nu mai prindem acele zile.

Adaugă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.