Când 1+1 = 6

Mi-i imaginez pe şefii Aviaţiei Regale Române din al Doilea Război Mondial ca pe nişte hipsteri primordiali. „Ştim că Occidentul, Sovieticii, Japonezii şi Australienii punctează doborârea unui avion cu o singură victorie, dar ce-ar faci, OMG! CE-AR FI?!? dacă noi am da victoriile în funcţie de numărul motoarelor unui avion, gen? Adică, pe bune, uite, gen, dacă are patru motoare să fie trei victorii, dacă are două motoare, atunci înseamnă două victorii, iar un motor e o victorie?! Ge-ni-al!”

Păi n-a fost genial, futu-i în grade, pentru că acum nu mai pot citi o carte sau o revistă de specialitate fără să dau peste anomalia asta de sistem! E amuzant că sistemul a fost impus în februarie 1944, când bombardamentele americane încă nu începuseră, aşa că nu se pune c-ar fi fost vreo tehnică de motivare a piloţilor de vânătoare. Adică, concentraţi-vă şi doborâţi bombardiere B-17 şi B-24 (patru motoare), ca să vă crească palmaresul, nu vă luaţi la bătaie cu „vânătorii” americani, că aia se punctează doar cu o victorie. Habar n-am!

Aviatorii români oricum n-aveau nevoie de steroizi birocratici. Baiul îi că erau doar prea puţini ca să se opună cu succes unui val de sute de bombardiere şi avioane de escortă, aşa că numai ajungerea prin preajma unui bombardier era o performanţă în sine, mai ales pentru piloţii de avioane IAR 80 sau 81 – cam depăşite tehnic în vara lui ’44. Asta însemna că au reuşit să ajung gâfâind la 10 mii de metri altitudine, unde erau bombardierele, fără a fi ciuruiţi de-un un roi de Mustang-uri sau Lightning-uri.

Constantin Baltă, din Escadrila 44 a Şcolii de Perfecţionare a Pilotajului de la Ghimbav-Braşov, nu doar că a ajuns să vadă de-aproape bombardierele americane, dar a şi doborât două B-24 în ziua de 6 mai 1944. Chiar dacă în timpul luptei un proiectil i-a explodat în carlingă şi l-a cam umplut de sânge, după aterizare s-a spălat, şi-a pus hainele de duminică şi cu pensula, frumos şi modest, a pictat pe coada avionului cele două victorii reuşite în acea zi, iar apoi a chemat fotograful.

Adaugă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.