Ţumpi Bumpi – ultima victorie aeriană românească din WW2

Unii aviatori i-au cam luat la ștou pe cei din Grupul 1 Vânătoare că s-au prezentat pe Frontul de Vest abia la spartul târgului (aprilie 1945) în avioane colorate și ticsite cu nume de gagici. Cel mai cel care a fost reținut de memoria colectivă se numea „Țumpi-Bumpi Floștomok!”, pilotat de Dumitru „Tache” Baciu.

Baciu activase în prealabil în Grupul 6 Vânătoare și reușise să-și treacă în colecția de victorii câte un avion din toate cele trei mari aviații cu care s-a confruntat Forțele Aeriene Regale. A început la Stalingrad cu un Yak-1 (și probabil și un DB-3) în decembrie 1942, a continuat cu un P-38 și un B-17 în vara lui 1944, încheind anul cu un Bf-109 doborât în zona Clujului, în septembrie. Toate victoriile le obținuse la manșa avionului indigen IAR 80/81. Cea din urmă contra zeului Messerschmitt e cu atât mai impresionantă date fiind performanțele inferioare ale IAR-ului în acea perioadă a războiului.

Cu 4 victorii sigure și 1 probabilă era aproape as. Îi mai trebuia una singură ca să înlăture dubiile, dar faptul că ajunsese relativ târziu pe front și nu prea se mai găseau avioane nemțești de doborât cam bruia atingera țelului. Acuma, că aviatorii Grupului 1 au tras de cursurile de trecere de pe IAR 81 pe Bf-109Ga6 cât au putut de mult ca să nu fie trimiși în vest, că a fost mâna mai-marilor din aviație, n-aș putea să vă spun sigur.

Cert îi că deși grupul lui a ajuns târziu, „Tache” Baciu a atins magica cifră a așilor de vânătoare cu doar câteva zile înainte de finalul războiului. Pe 4 mai 1945, undeva în nordul Ungariei, el și Ion Milu sunt atacați de două Yak-3 sovietice. Celula românească întâlnise cu câteva minute mai devreme un grup american de P-51-uri, s-au salutat cu toții dând din aripi și și-au văzut de treabă. Sovieticilor poate nu le-a plăcut felul în care Baciu și Milu i-au salutat, poate nu știau că și românii zboară pe Me-uri, sau poate că doar aveau chef de scandal. Milu n-avea, așa că s-a băgat în picaj. Doborâse vreo 30 de sovietici în anii anteriori, i-a ajuns. Baciu, în schimb, s-a băgat la bătaie și a doborât unul, fiind la rândul său lovit destul de rău și trebuind să aterizeze forțat. Tehnic, tocmai devenise as și ultimul pilot român care a înregistrat o victorie aeriană în cel de-al Doilea Război Mondial. Oficial, nimeni nu prea dorea ca acest incident inter-aliat să capete prea mult avânt.

P.S. Ga6 – nu-i greșeală de tipar, este numele Messerschmitt-urilor care au fost asamblate la uzinele IAR Brașov. Despre avioanele astea mai târziu.

Adaugă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.