Dumnezeu nu bate cu parul. Băieţii de la Asalt, în schimb…

Când „Raţele” Grupului 8 Asalt se întorceau chill la aerodrom dintr-o misiune la începutul lunii septembrie 1943, habar n-aveau că erau pândite dintr-un ascunziş de o turmă de tancuri sovietice T-34.

… zburam la câţiva metri de sol, liniştiţi, în formaţie strânsă. Nu bănuiam pericolul ce ne aştepta.”

adjutantul aviator C-tin „Gill” Georgescu în memoriile sale via Blindatele Ceruluide Valeriu Avram şi Alexandru Armă, Ed. Militară, 2013

Ce i-a aşteptat a fost un proiectil de tanc care avea pe el numele lui Dieter Orth, ofiţerul german de legătură între Luftwaffe şi Grupul 8 Asalt. Proiectilul i-a retezat cam un sfert din aripa stângă, ceea ce i-a făcut avionul se se încline decisiv pe aceeaşi parte şi să explodeze în pământ.

Din cauza înălţimii mici la care zburau, neamţul n-a mai avut timp de nimic. Gill a început să urle ca un nebun în carlingă, iar Teo Zăbavă, mut de oroare, a putut maxim să-şi facă o cruce.

Era un tânăr frumos, ca un actor, dar foarte curajos în luptă. Am executat împreună multe misiuni periculoase în adâncimea liniilor bolşevice.”

idem

Pe lângă asta, Dieter Orth era şi băieţaş, îngrijindu-se ca cei din Grupul 8 Asalt să nu ducă lipsă de combustibil, hrană, piese de schimb şi de ţigări.

Mai ales de ţigări! – Herr Orth este cel din centru.

Cei din Escadrila 41 au amânat revenirea la aerodrom pentru a face o cercetare zonei. Aşa au descoperit bine camuflate într-o pădurice opt tancuri T-34, care s-au infiltrat tiptil prin front până în acea zonă, cam la 20 de km de aerodrom.

Au dat prin radio la comandament ce se întâmplase, au marcat locul pe hartă şi abia apoi au aterizat la bază. După ce şi-au făcut plinul la bombe şi cartuşe, au luat-o spre pădurice tot grupul, adică vreo treizeci de avioane, decişi să schimbe în întregime geografia locului.

„Haideţi, mai în faţă, că mai e loc”

A fost iadul! (…) După o ploaie de bombe, care au aruncat păduricea pur şi simplu în aer, am atacat toţi, în valuri, cu tunurile şi mitralierele de bord. Prin colimatoarele Revi se vedeau iarba arzând şi carcasele calcinate ale tancurilor inamice.”

idem

Operaţiunea de răzbunare şi peisagistică a durat vreo câteva minute. Asta nu l-a adus pe Dieter Orth înapoi, dar i-a făcut pe băieţi să se simtă pentru scurt timp un pic mai bine.


Grupul 8 Asalt a fost înfiinţat pe 11 mai 1943, prin convertirea aviatorilor fostului Grup 8 Vânătoare. Dintre toţi, Teodor Zăbavă era cel mai cel as, acesta reuşind să doboare 11 avioane sovietice la bordul lui IAR 80 în campania din 1941 şi la Stalingrad, în ’42. Despre aceste meşter cu altă ocazie.

Adaugă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.